do 4 okt - 10:00
Een botsing tussen twee schepen met olielekkage als gevolg, een brand aan boord van een schip met giftige stoffen of het overboord slaan van een container met onbekende lading. Het zijn scenario’s waar je niet aan moet denken. Om een dergelijke ramp in goede banen te leiden, worden verschillende waterpartijen opgeleid, getraind en geoefend. Binnen het project Deltawateren werken Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Zeeland en alle andere betrokken waterpartijen nauw samen aan de veiligheid op het water. Op 4 oktober 2012 oefenen zij samen op de Westerschelde.

Bij een incident op het water zijn veel partijen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan Zeeland Seaports, KLPD, defensie, provincie Zeeland en bergingsbedrijven. Deze partijen komen elkaar niet dagelijks tegen. Daarom is het belangrijk om regelmatig samen te oefenen. Dit gebeurt op papier, maar ook in de praktijk. Op 4 oktober organiseren Rijkswaterstaat en Veiligheidsregio Zeeland een praktijkoefening waarbij onder meer een object overboord slaat en er sprake is van olieverontreiniging. Een van de oefendoelen is om te kijken of de communicatie tussen hulpverleners op het water en aan de wal goed verloopt. De resultaten van de oefening dienen als input voor het nieuwe incidentbestrijdingsplan voor alle Deltawateren .

 

OmgevingDe oefening vindt plaats op de Westerschelde ter hoogte van de kerncentrale in Borssele. Bij de oefening zijn verschillende vaartuigen actief, waaronder coördinatievaartuigen en een oliebestrijdingsvaartuig. De oefening start om 9.00 uur en eindigt naar verwachting om 14.00 uur. Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken. Het object dat afgezonken wordt is leeg en ook de olielekkage wordt nagespeeld.

 

DeltawaterenVeiligheidsregio Zeeland is trekker van het project Deltawateren en werkt daarin nauw samen met Rijkswaterstaat. Binnen dit project wordt de incidentbestrijding op alle Zeeuwse wateren verbeterd in samenwerking met alle waterpartijen. Ook wordt binnen dit project regio- en landgrensoverschrijdende samenwerking gezocht. Rampen houden immers niet op aan de grens en juist op het water liggen er grenzen tussen regio's en landen. Bij een incident moet duidelijk zijn wie waar wanneer over gaat en waarover beslist. Door gezamenlijke opleidingen, trainingen en oefeningen, leren betrokken partijen elkaar beter kennen en verloopt de communicatie beter.

 

 

Ingezonden door: 112zeeland