do 11 mrt - 14:34
Middelburg-Goes - In een trein op het station in Goes is woensdagmiddag een man gearresteerd voor een babbeltruc bij een hoogbejaarde bewoonster aan de Beenhouwerssingel in Middelburg.

 

Het incident deed zich rond 15.30 uur voor. Een man belde plotseling aan bij de woning in een appartementencomplex. Hij had niet vooraf bij de intercom aangebeld en verkocht stroopwafels. Toen de oudere bewoonster hierop inging en geld wilde halen, liep hij brutaalweg 'gewoon' mee. Nadat ze had afgerekend, vroeg hij om een glaasje water. Toen de bewoonster dit haalde en niet naar de man keek, roofde hij haar portemonnee leeg. Hij werd daarna door de vrouw het appartement uitgelaten. Toen ze terug in de woonkamer kwam, zag ze dat haar portemonnee was leeggehaald. Ze liep hierna naar de buren, die onmiddellijk de politie waarschuwden.


Gezien het signalement en de werkwijze wist de politie gelijk wie de vermoedelijke dader was. Hij heeft veel vaker dit soort uiterst minne streken uitgehaald. Enkele agenten reden naar het station in Goes, omdat hij vermoedelijk in de trein was gestapt. De politiemeldkamer nam contact op met de verkeersleiding van de Nederlandse Spoorwegen. Afgesproken werd om de trein van 16.43 uur op het station in Goes stil te zetten, zodat de politie de man in de trein kon opsporen. Halverwege de zoektocht troffen agenten de 43-jarige man uit Tilburg aan. Hij werd gearresteerd en voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast en wordt donderdag verhoord.


Vooral de niet-actieve ouderen worden regelmatig slachtoffer van criminaliteit, zoals babbeltrucs of cybercrime. De politie roept dierbaren rondom niet-actieve ouderen, zoals (klein)kinderen en zorgverleners op om regelmatig een gesprek te voeren met deze mensen om ze weerbaarder te maken voor criminaliteit. Ze laten onbekenden veel te makkelijk binnen, waardoor ze een eenvoudige prooi zijn. Ouderen moeten niet zomaar de deur opendoen, het is beter om bijvoorbeeld een gesprek te voeren via een raampje of via de deur met een kierstandhouder. Ouderen kunnen dan het verhaal aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Men kan ook bij een bedrijf of een instantie controleren of het bezoek klopt. Er zijn vele verschijningsvormen van babbeltrucs. Meer informatie over senioren en veiligheid staat op de website van de politie. Ga daarna het gesprek aan met uw dierbare om ze weerbaar te maken!

Mogelijk heeft deze man de afgelopen dagen meer diefstallen gepleegd. Bent u of is uw dierbare de afgelopen dagen ook slachtoffer van zo'n babbeltruc geworden? Doe dan aangifte bij de politie.

Ingezonden door: 112zeeland