De wijkagent deed zich voor als meteropnemer. Hij belde aan en als mensen de deur opendeden voor hem stelde hij zich, weliswaar met een valse naam, netjes voor en gaf mondeling door welk werk hij (dus niet) deed. Tot zijn verbazing lieten negen van de tien bewoners hem zo binnen!
De wijkagent vertelt: “Ik hoefde bij geen van de adressen waar ik aan de deur ging enige vorm van legitimatie te laten zien. Op mijn eigen burgerjas stond ook geen logo en de map die ik onder mijn arm meedroeg had ook verder geen opschrift. Sommige mensen maakten wel de opmerking dat ‘het opnemen van de meterstanden tegenwoordig toch automatisch ging’, maar toch koesterde bijna niemand argwaan en lieten ze me zonder vragen binnen.”
Eenmaal binnen in de woning haalde de politieman uit zijn map een flyer met preventietips tegen babbeltrucs en vertelde hij de mensen wie hij écht was.
De politie waarschuwt vaker tegen babbeltrucs. De slogan ‘Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen’ is niet voor niets bedacht. Mensen die gebruik maken van babbeltrucs hebben meestal hele andere bedoelingen dan bijvoorbeeld het opnemen van de meterstanden, of het verkrijgen van een glaasje water. Ze zijn vaak uit op uw kostbare eigendommen, zoals sieraden, waar vaak ook nog een grote emotionele waarde aan vast zit. Denkt u het slachtoffer te worden van een babbeltruc? Bel 112!
Hiermee samen hangt ook het fenomeen insluipingen. Vooral in de buitengebieden sluiten mensen nog vaak hun buitendeuren niet af als ze even een boodschap gaan doen, of even naar de buren gaan. Voor u het weet sluipt er letterlijk iemand uw woning in en bent u uw spulletjes kwijt. Dat is ook de reden dat de politie vaak zogenoemde ‘voetjesacties’ houdt. Agenten controleren dan of er eenvoudige mogelijkheden zijn om een willekeurige woning binnen te komen. Is dat zo, dan leggen zij een papieren voetafdruk neer op de plek waar dus ook een inbreker of insluiper binnen had kunnen komen. Dergelijke acties hebben vaak op korte termijn wel het gewenste resultaat, want bij nacontrole blijkt vaak dat de toegang dan niet meer zo eenvoudig is, maar meer dan regelmatig nemen oude gewoontes toch weer de overhand en wordt er weer net zo makkelijk een poort of achterdeur opengelaten als voor de preventieve actie. Daarom, onthoud: ramen dicht, licht aan, deur op slot!